Видове пробиотици и тяхното действие в нашия организъм

Настоящата статия прави преглед на 8 ключови пробиотични щама, които имат многостранен аспект, подпомагайки имунната система, отслабването, метаболизма, храносмилането, ендокринната система, здравето на мозъка (повлияват депресивни състояния, тревожно безпокойство, паник атаки, нервни разстройва), здравето на белите дробове и състояния като астма, с положително влияние при алергии, включително и хистаминова непоносимост, ефективни при борба с редица патогенни бактерии и паразитни червеи (в това число ешерихия коли, хеликобактер пилори и кандида албиканс), за подобряване метаболизма на глутен и лактоза.

Детайлен преглед на пробиотичните щамове

Бифидобактериум бифидум (Bifidobacterium bifidum)

  • Подпомага синтеза на витамини от В-комплекс и витамин К в червата. Този синтез насърчава усвояването на жизнено важни и ценни хранителни вещества.
  • Блокира действието на някои вредни бактерии, в това число и хеликобактер пилори (Helicobacter pylori) – агресивна бактерия, която колонизира стомаха, закрепвайки се устойчиво по стомашните епителни клетки, засяга и дванадесетопръстника, отделя токсини, които предизвикват имунна реакция на организма и възпаление на стомашната
  • Поддържа имунния отговор и предотвратява диарията.
  • Помага в борбата с кандида и е подходящ за лечение на диарийни епизоди, причинени от ентеропатогенни Ешерихия коли микроорганизми.
  • Подобрява вагиналната микрофлора.
  • Помага за възстановяване на чревния баланс след химиотерапия.
  • Обещаващо действие при запек, белодробни инфекции, язвен колит, некротизиращ ентероколит, улцерозен колит.

Бифидобактериум лонгум (Bifidobacterium longum)

  • Подкрепя функцията на черния дроб, намалява възпалението, помага за прочистването от олово и някои тежки метали.
  • В изследвания щамът показва отлични свойства за борба с редица инфекции, в това число срещу грип, треска, инфекции на дихателните пътища, отслабва симптомите на хранителна алергия, инхибира ротавирусната инфекция и предпазва от увреждане, свързано със салмонела, облекчава възпаленията, свързани с подагра, подобрява симптомите при пациенти с улцерозен колит.
  • Показва ползи при цьолиакия, подобрява нарушенията, предизвикани от глутен в черния дроб.
  • Намалява общия холестерол, отлагането на чернодробните липиди и размера на адипоцитите в мастната тъкан и положително повлиява чернодробната и бъбречната функция.
  • Подобрява чревната микрофлора като модулира чревната среда и намалява ендотоксините.
  • Подобравя чревните възпаления, действа ефективно при улцерозен колит, синдром на раздразнени черва и намалява висцералната болка.
  • Подобрява когнитивните функции и способността ни да помним и учим.
  • Нормализира тревожно поведение и се бори с депресията, причинени от стрес.
  • Изследвания предполагат, че ежедневен прием на бактерията може да бъде от полза и при шизофрения.
  • Може да намали чувствителността на кожата, да повиши устойчивостта й срещу физическа и химическа агресия и да намали нейната сухота. В изследвания проявява фотозащитни ефекти.
  • Пероралното приложение понижава нивата на серумния фосфат при пациенти на хемодиализа. В допълнение, бифидобактериите произвеждат витамин В12 и фолат, които могат да нормализират серумните нива на хомоцистеин.
  • Облекчава загубата на костна маса и нейната плътност.
  • Показва противотуморни и антиракови свойства.

Бифидобактериум бреве (Bifidobacterium breve)

  • Спомага за населяването на червата с здрава колония и изблъсква лошите бактерии.
  • Поддържа здрава храносмилателна система, помага за предотвратяване / лечение на синдром на раздразнените черва, газове, подуване на корема и диария.
  • Инхибира, подтиска патогенни бактерии като ешерихия коли (Escherichia coli, E. coli ), помага при предотвратяване на вагинални инфекции.
  • Подходящ при диария, синдром на раздразненото дебело черво и колики при бебета.
  • В изследвания показва обещаващи пробиотични свойства и полезна имуномодулаторна активност при алергична астма.
  • Щамът е чудесен и за кожата – повишава хидратацията като предотвратява загубата на вода, подобрява еластичността и намалява уврежданията от UV лъчи.
  • Също помага за запазване на теглото.

Бифидобактериум лактис (Bifidobacterium lactis)

  • Един от най-мощните пробиотици, който доказано засилва имунитета, дори и при по-възрастното поколение.
  • Проявява противотуморни свойства.
  • Подобрява усвояемостта на ценните вещества – витамини, минерали от организма, намалява лошия холестерол.
  • Полезен за детоксикация на червата, кръвта и черния дроб.
  • Изследвания свързват този щам с подобряване работата на стомашно-чревния тракт, намаляване на чревната пропускливост, нормализиране на перисталтиката, намаляване симптомите на синдрома на раздразнените черва, помага при лактозна непоносимост.
  • В устата се бори с кариесите като намалява броя на бактериите, които ги причиняват.
  • Бори се с инфекциите и помага при различни алергии като тушира възпаленията.
  • Блокира действието на хеликобактер пилори (Helicobacter pylori) – агресивна бактерия, която колонизира стомаха, закрепвайки се устойчиво по стомашните епителни клетки, засяга и дванадесетопръстника, отделя токсини, които предизвикват имунна реакция на организма и възпаление на стомашната лигавица, инфекцията води до атрофия на лигавицата, развитие на язва, в някои случаи гастрит и вероятност от рак на стомаха.

Лактобацилус казей (Lactobacillus casei)

  • Подобрява храносмилането.
  • подобрява имунната система като насърчава възстановяването на бели кръвни клетки, които разпознават и елиминират туморните клетки.
  • Подобрява алергиите като модулира имунните отговори при алергичен ринит и може да има потенциал да облекчи тежестта на симптомите. Предпазва от остри алергични и белодробни възпаления. Може да помогне с хисаминова непоносимост.
  • Подобрява нивата на холестерол и показателя за инсулинова чувствителност при хората, важен рисков фактор за сърдечно-съдовата заболеваемост.
  • Инхибира епизодите на диария и хронична диария;
  • Намалява появата, риска и симптомите на раздразнени черва;
  • Инхибира действието на хеликобактер пилори;
  • Помага в борбата с инфекциите, като понижава честотата и продължителността на инфекциите на горните дихателни пътища, гастроинтестинални и респираторни инфекциозни заболявания.
  • При редовен прием предизвиква пълна защита срещу инфекция с паразитни червеи трихинела (Trichinella spiralis).
  • Намалява нетърпимостта към млякото.
  • Намалява запека.
  • Намалява оксидативния стрес и предизвиква значително подобрение във всички биохимични и хистологични параметри на черния дроб.
  • Понижава нивата на стрес, причинени от повишен синтез на кортизол, като увеличава нивата на серотонин.
  • Действа като противовъзпалителен агент, предпазва от анафилаксия (остро алергично възпаление) и ревматоиден артрит (автоимунно заболяване).
  • Може да противодейства на възпалителните ефекти на ешерихия коли, потиска вредните бактерии от род псевдомонас (Pseudomonas) и ацинетобактер (Acinetobacter), както и хеликобактер пилори.
  • Подобрява устойчивостта, нормализира имунния отговор и подобрява ефективността при инфекция с кандида албиканс (Candida albicans).
  • Намалява броя на патогенните (пародонтопатични) бактерии при хора с леко до умерено възпаление на венците (пародонтит).
  • Подобрява телесното тегло, има противовъзпалителни ефекти, когато се прилага като добавка при с диета с високо съдържание на мазнини.
  • Намалява цитотоксичните ефекти на пестицидите върху човешките клетки.

Лактобацилус ацидофилус (Lactobacillus acidophilus)

  • Подобрява нивата на желязото, който е свързан с ниски нива на лактобацили. Подобрява нивата на фолат и В12, понижаване нивата на холестерол и помощ за образуването на витамин К.
  • Понижава холестерола в кръвта с 2.4% до 3.2% според клинични проучвания, и има потенциала да намали риска от коронарна болест на сърцето с 6 до 10%.
  • Подобрява чревната микрофлора, облекчава от газове и подуване.
  • Подобрява смилането и толерантността към лактоза.
  • При изследвания покзава редуциране на болестотворната бактерия ешерихия коли (Escherichia coli) с 61%.
  • Инхибира растежа на патогенни бактерии, предизвикващи диария, обезводняване и др., като салмонела ентерика (Salmonella enterica) и клостридиум дифициле (Clostridium difficile).
  • Подобрява възпаления, причинени от хеликобактер пилори и увеличава степента на ликвидирането й при инфектирани пациенти.
  • Подобрява естествения и придобития имунитет, има потенциал за борба с вируси. Важен щам за имунното укрепване на чревно асоциираната лимфоидна тъкан, има положителен ефект за възстановяване на вагиналната флора при жените.
  • Може ефективно да предотврати бактерио-индуциран колит чрез ограничаване на инфекцията.
  • Бори се ефективно с оксидативния стрес, намалява хроничната умора след физическо натоварване, облекчава възпаления.
  • Облекчава симптомите при пациенти с атопичнен дерматит, целогодишен алергичен ринит.

Лактобацилус булгарикус (Lactobacillus bulgaricus)

  • Мощен пробиотичен щам, който се бори с вредните бактерии, нахлуващи в храносмилателната система и е достатъчно стабилен да издържи на киселинния стомашен сок.
  • Подпомага нормалната функция на храносмилателната система и дейността на нормалната чревна флора.
  • Неутрализира токсините и естествено произвежда собствени антибиотици.
  • Проучвания на български учени свързват щама с противотумурно действие, имуномодулираща, противоязвена и антибиотична активност.
  • Лактобацилус булгарикус е потенциалната съставка за дълголетие, както редица изследвания в областта на геронтологията показват.

Лактобацилус рамнозус (Lactobacillus rhamnosus)

  • Поддържа бактериалния баланс и здравата кожа, като действа положително и при атопичен дерматит.
  • Участва в борбата с инфекциите на пикочните и дихателните пътища.
  • Намалява тревожността, като понижава хормоните на стреса и невротрансмитерните рецептори на гама-аминомаслената киселина.
  • Щамът е особено популярен с това, че защитава здравето на стомашно-чревния тракт при преминаването си през него.
  • Подобрява чернодробните параметри при затлъстели, защитава при високо мазнинна диета, намалява запасите и акумилирането на мазнини в адипоцитната/мастната тъкан.
  • Значително понижава нивата на триглицеридите и холестерол в кръвта, намалява съдържанието на мазнини в черния дроб
  • Показва противовъзпалителни свойства.
  • Ефективна при хипергликемия – повишено съдържание на глюкоза в кръвта.
  • Често избиран пробиотик за профилактика и лечение на стомашно-чревни инфекции и диария.
  • Полезен при синдром на раздразнени черва, и пациенти със стомашни язви.


Снимка: www.besthealthmag.ca